Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Κοτόπουλο κατσιατόρε με σπαγγέτι ολικής …

… Του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο δέκα φορές είν’ αδειανό και μια φορά γεμάτο… 
Το θυμάσαι το ποιηματάκι που μας έλεγαν όταν ήμασταν πιτσιρίκια; Αυτό που πάει πακέτο με το “πότε μήλα, πότε φύλλα”, αντίστοιχη ρήση για τους γεωργούς που, με τη σειρά τους, δε γλύτωναν απ’ του κύκλου τα γυρίσματα. Λαϊκή σοφία μεν, εμένα όμως με εκνεύριζε κάθε φορά που στερεότυπα πεταγόταν από θυμόσοφες συγγενείς σε άσχετες συζητήσεις, για να κατασιγάσουν παράπονα και να κατευνάσουν θυμούς. 
Το δικό σου το πιάτο πάντως θα γεμίσει, δεν ξέρω για πόσο ακόμα, οπότε μεγάλη μπουκιά φάε και μεγάλη κουβέντα μην πεις. 
Με οποιοδήποτε δύστυχο θήραμα βρεθεί στο δρόμο του γίνεται το διάσημο ιταλικό cacciatore – του κυνηγού, δηλαδή. Με κοτόπουλο θα σου το φτιάξω εγώ. Εκτός αν ο Johnny πάρει τ’ όπλο του …


Κοτόπουλο κατσιατόρε με σπαγγέτι ολικής 



ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ  



υλικά: 
500 γρ. κοτόπουλο φιλέτο από μπούτι ή στήθος 
125 γρ. μικρά τρυφερά πλευρώτους 
125 γρ. μικρά άσπρα μανιτάρια 
(ή 250 γρ. άσπρα μανιτάρια)
2 πιπεριές Φλωρίνης ψημμένες (από βαζάκι) 
2-3 αντσούγιες 
7-8 ελιές Καλαμών (χωρίς κουκούτσι) σε κομμάτια 
4 λωρίδες καπνιστό μπέικον 
2 σκελίδες σκόρδο 
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί 
700 γρ. ντομάτα (χυμός ή κονκασέ) 
300 γρ. σπαγγέτι ολικής 
τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα ή ξηρή μυζήθρα 
1 κλωνάρι δεντρολίβανο 

προαιρετικά: 
1 μικρή καυτερή πιπεριά






Κόβουμε το κρέας σε λωρίδες και μετά σε κυβάκια. 

Σε καυτό τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και ροδίζουμε καλά το κρέας απ’ όλες τις πλευρές (5΄-10΄). 

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και, μόλις αρχίσουν να μαραίνονται, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τις αντσούγιες, τις πιπεριές κομμένες σε μικρές λωρίδες, τις ελιές, το μπέικον και το δεντρολίβανο. 

Σωτάρουμε ανακατεύοντας για 4΄-5΄, ρίχνουμε το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά και σβήνουμε με το κρασί. 

Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τη ντομάτα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.  



ΣΩΤΕΖΑ     ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟ




Βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα. 

Αμέσως ρίχνουμε από πάνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα του και ανακατεύουμε καλά.




ΣΠΑΓΓΕΤΙ  

ΑΝΑΜΙΞΗ



Σερβίρουμε με μια πικάντικη γραβιέρα ή με ξηρή μυζήθρα.



 ΠΙΑΤΟ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου